Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

9 υπερηρωίδες που θα βλέπαμε σε σόλο ταινίες

Πλέον ζούμε την εποχή των 3-4 υπερηρωικών ταινιών ανά καλοκαίρι. Γιατί καμία δεν αφορά γυναίκες ήρωες; Αυτοί είναι 9 χαρακτήρες που αξίζουν σόλο ταινίες. 

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Joss Whedon, σκηνοθέτης των “Avengers”, μίλησε για την έλλειψη υπερηρωικών φιλμ με γυναικείους χαρακτήρες ως κάτι το οποίο ούτε καταλαβαίνει, ούτε αποδέχεται.
“Οι κατασκευαστές παιχνιδιών θα σου πουν ότι οι γυναικείες φιγούρες δεν πουλάνε καλά και οι άνθρωποι της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα σου πουν ότι έγιναν δύο φρικτές απόπειρες και άρα ‘Είδες; Δε μπορεί να γίνει.’ Είναι βλακώδες, και ελπίζω το ‘Hunger Games’ να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα. Με εξοργίζει που κανείς δεν αναπτύσσει αυτή τη στιγμή μια τέτοια ταινία.”
Ο ίδιος ο Whedon έχει δημιουργήσει την Buffy, μια από τις πλέον εμβληματικές ηρωίδες της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, ενώ πέρασε 2 χρόνια προσπαθώντας να βάλει μπροστά μια ταινία για τη “Wonder Woman” στην Warner, που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Οπότε ξέρει για τι πράγμα μιλάει.
Στο Χόλιγουντ της ασφάλειας θα είναι πάντα προτιμότερο να δούμε μια ακόμα ιστορία προέλευσης ενός εκ των big boys (τους Σπάιντερμαν, τους Μπάτμαν, τους Σούπερμαν, κοκ). Κι όταν μία στο τόσο επιχειρείται να μπει ένας γυναικείος χαρακτήρας στο προσκήνιο, γίνεται με έναν τόσο φτηνό (“Catwoman”!) ή ανέμπνευστο στο βαθμό του ‘δεν έχω ιδέα πώς να γράψω έναν γυναικείο χαρακτήρα’ τρόπο (“Elektra”!) που δεν είναι να απορείς γιατί τελικά αυτές τις ταινίες δε θέλουν να τις δουν ούτε οι άντρες ούτε οι γυναίκες.
Παράλληλα, η επιτυχία του “Man of Steel” στα ταμεία επανέφερε τη συζήτηση για μια μελλοντική ταινία “Justice League”, δηλαδή ένα αντίστοιχο “Avengers” αλλά με ήρωες της DC. Δηλαδή πλην του Σούπερμαν και του Μπάτμαν που θα κάνουν καλά ταμεία ό,τι κι αν γίνει; Ναι, την Wonder Woman. Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση γύρω από το χαρακτήρα έχει ξαναφουντώσει. Θα πάρει σόλο ταινία, όπως συνέβη με τους 4 κυρίως Avengers ή θα στριμωχτεί εκεί, μαζί με όλους τους ‘δεύτερους’;
(Μόνο να μην έχει να κάνει τίποτα με τον χαρακτήρα ο Zack Snyder του “Man of Steel”. Το “Sucker Punch” μας έδειξε όλα όσα θέλαμε ποτέ να ξέρουμε για το πώς ο Snyder οραματίζεται τη γυναίκα ηρωίδα.)
Επειδή λογικά είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος χαρακτήρας από το οπλοστάσιο των δύο κόμικ κολοσσών να λάβει εν τέλει το χρίσμα και να ηγηθεί μιας σόλο περιπέτειας, σκεφτήκαμε 9 χαρακτήρες που θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε να παίρνουν τη δική τους ταινία.

Batwoman

Η Kate Kane νύνεται Batwoman εμπνευσμένη από τον Batman και στην πρώτη της σόλο περιπέτεια (σε ένα από τα πιο λατρεμένα από την κριτική υπερηρωικά κόμικς της τελευταίας δεκαετίας) υπερασπίζεται την Gotham City από μια συμμορία που θέλει να τη μετατρέψει σε κολασμένη Wonderland, κι έχουν για ηγέτη μια παρανοϊκή κακοποιόπου μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιον εφιάλτη του Lewis Carroll. Είναι ένα τρομερά εντυπωσιακό και απροσδόκητα προσωπικό δράμα που έστειλε τον σχετικά φρέσκο χαρακτήρα απευθείας στην αφρόκρεμα των ηρώων της DC.

Jean Grey

Πονεμένη ιστορία η Jean. Θεωρητικά το "Dark Phoenix Saga", ένα από τα πιο διάσημα και επιδραστικά κόμικς όλων των εποχών, το είδαμε σε κινηματογραφική διασκευή στο κακό "X-Men: The Last Stand". Ας μην αφήσουμε αυτό το δυστυχές περιστατικό να μας τα χαλάσει. Είναι βέβαιο πως η συναρπαστική Jean Grey, που όταν έρχεται σε επαφή με την δύναμη της Phoenix είναι το πιο τρομακτικό ον του σύμπαντος, θα μπορούσε να ηγηθεί μιας μεγάλης παραγωγής. Παρόμοιες ιστορίες βλέπουμε ξανά και ξανά, σίγουρα μπορούσε κάποιος να πει σωστά, με καλύτερο focus, την ιστορία του πώς μια νεαρή κοπέλα έχασε τον εαυτό της και άρχισε να καταστρέφει ολόκληρους κόσμους, δίχως να την εκφυλίσει σε δυο σκηνές καταστροφής σε ένα πάρκινγκ.
Άσε που στο τέλος θα μπορούσε να πεθάνει και στο σίκουελ απλά να επιστρέψει επειδή apparently αυτή είναι η άλλη υπερδύναμή της.

Dazzler

Η Marvel έχει πάρει μπόλικα ρίσκα στις πρόσφατες ταινίες της, έχουμε δει πολύχρωμο fantasy, έχουμε δει περιπέτεια εποχής Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε δει γερό sci-fi, σύντομα θα δούμε και διαστημική όπερα. ΟΚ, γιατί όχι κι ένα μιούζικαλ. Η Dazzler είναι η X-Man με την ικανότητα να μετατρέπει ήχο σε φως και ενέργεια, οπότε το υπερθέαμα είναι δεδομένο. Βάλτε και τη Lady Gaga στο ρόλο και έτοιμο το χιτάκι, παρακαλώ Marvel, δεν κάνει τίποτα.

Black Widow

Αυτό μοιάζει κάπως προφανής σαν επιλογή, όχι; Ο χαρακτήρας έχει ήδη εμφανιστεί στο "Iron Man 2", στο "Avengers" και σύντομα και στο δεύτερο "Captain America". Χέι, παιδιά, δώστε της το lead ίσως επιτέλους; Ο χαρακτήρας έχει γραφτεί πολύ σωστά από τον Whedon στη μεγάλη οθόνη- πριν το "Avengers" το αστείο ήταν πως είναι ένα μάτσο τέρατα με εντυπωσιακές δυνάμεις και η Scarlett Johansson με το οπλάκι της, όμως τελικά έκλεψε την παράσταση. Ευχαριστούμε Joss, τώρα ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε εκείνη την φανταστική, ψυχροιπολεμικού τύπου υπερ-περιπέτεια που υπονοήθηκε στο "Avengers"; Ο Hawkeye μπορεί αν θέλει να ακολουθήσει κι αυτός: Δύο επαγγελματίες δολοφόνοι με χιούμορ και λίμπιντο, ανεξέλεγκτοι στην όποια Βουδαπέστη. Το πόσο kickass θα είναι δε λέγεται.

Catwoman

Πονεμένη ιστορία. Την αγαπημένη μας κλέφτρα την έχουμε δει σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, εκ των οποίων η μία ήταν και σε δική της ταινία, αλλά ήταν μια φρικτή, απαράδεκτη ταινία που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε πως υπήρξε. Η Anne Hathaway (of all people) μας θύμισε πόσες προοπτικές έχει ο χαρακτήρας, ήταν το καλύτερο πράγμα στο "Dark Knight Rises". Αν κάποιος το κάνει σωστά, μια σόλο ταινία "Catwoman" θα μπορούσε να είναι το πιο διασκεδαστικό (υπερηρωικό!) heist movie που φαντάστηκες ποτέ σου.

Zatanna

Ποιος δε γουστάρει μια διασκεδαστική ταινία με μάγους; Η Zatanna συνδυάζει τα κεφάτα τρικ που έχει η κάθε τέτοια ιστορία, με τον υπερηρωικό μύθο, και το όλο cute goth / Tim Burton / Neil Gaiman κοινό που είναι πάρα πολύ μεγάλο και έντονο και φανατικό. Σίγουρα θα ήταν κάτι καινούριο και διαφορετικό. Αλλά ναι, σίγουρα, ο κόσμος είχε μεγαλύτερη ανάγκη τον "Green Lantern".

Spider-woman

Αυτός ο χαρακτήρας έχε τραβήξει τόσα πολλά που σχεδόν ό,τι κι αν διάλεγες θα έκανε φοβερή ταινία. Έχει πεθάνει, έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, έχει κάνει τον διπλό πράκτορα για τους καλούς, για τους κακούς, μιλάμε για πανικό. Ό,τι έχει τραβήξει με τα ερωτικά του ο μέσος χαρακτήρας του "Grey's Anatomy", το έχει τραβήξει η Jessica Drew με την αλήθεια της υπόστασής της. Δώστε το στον John Hyams του τελευταίου "Universal Soldier" και δεν θα έχει υπάρξει καλύτερη b-movie περιπέτεια.

Rogue

Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα υπάρχοντα X-Men αλλά η τραγικότητα της ύπαρξης της Rogue στηρίζει άνετα ένα υπαρξιακό δράμα από αυτά τα ωραία, με τα μπαζούκας και τις εκρήξεις. Η Rogue δε μπορεί ποτέ να αγγίξει κανέναν, οπότε γενικά είναι εύκολο να βρεις δραματικό hook που θα στηρίξει μια σόλο ταινία αντί να έχεις τον χαρακτήρα να στέκεται στο background των περιπετειών του Wolverine και του Cyclops. Μπορεί κιόλας να τη σκηνοθετήσει ο Joe Carnahan, που γύρισε το τελευταίο υπαρξιακό-δράμα-με-ξύλο, δηλαδή το σφόδρα υποτιμημένο "The Grey a.k.a. Εκείνο Που Ο Liam Neeson Τα Βάζει Με Τους Λύκους Στα Χιόνια".

Wonder Woman

Δικαιωματικά κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Στα χρόνια που η DC προσπαθεί να βάλει την Wonder Woman (τον 3ο τους χαρακτήρα) σε μία ταινία, και μέχρι να το καταφέρει:
  • η Marvel θα έχει βάλει σε ταινία τον Batroc the Leaper
  • η Black Widow θα έχει παίξει σε τρεις ταινίες
  • ο Superman θα έχει πρωταγωνιστήσει σε τρεις σόλο ταινίες
  • η τριλογία του Batman έχει κερδίσει Όσκαρ
  • μια ταινία που έχει μέσα τον Thor έχει γίνει η 3η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών
  • ο Iron Man έχει γίνει brand ισάξιο του Batman
και κάποιοι άνθρωποι ακόμα δε μπορούν να φτιάξουν μια ταινία για την Wonder Woman. Σοβαρά, είναι μια Αμαζόνα, η αρχαιοελληνικής έμπνευσης μυθολογία της ξεκινά από τον Όλυμπο και φτάνει μέχρι τους σύγχρονους αγώνες για ισότητα, έχει θεούς, έχει δαίμονες, έχει πολιτικές μηχανορραφίες, έχει σαπουνόπερα με αρχαίους θεούς, και στη μέση έχει έναν απολύτως συναρπαστικό χαρακτήρα που στα χέρια ενός σωστού ανθρώπου μπορεί να γίνει αληθινό σύμβολο. Δηλαδή σοβαρά, δώστε αυτό το πράγμα στην Kathryn Bigelow να κάνει ό,τι θέλει, για να τελειώνουμε επιτέλους με την αναποφασιστικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει πως αργά ή γρήγορα θα δούμε τη Wonder Woman στη μεγάλη οθόνη. Το πώς θα γίνει αυτό; 
Θα δείξει
 
http://www.oneman.gr